Back to Question Center
0

Ο σεισμός του Σαν Φρανσίσκο το 1906 ήταν τελευταίος από τους τρεις

1 answers:

. Η φήμη των rock-and-roll της Καλιφόρνιας δημιουργήθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, όταν ένας καταστροφικός σεισμός κατέπλευσε το Σαν Φρανσίσκο το 1906. Στη συνέχεια, ο βόρειος σεισμός του Σαν Αντρέας, ο τεράστιος σεισμός του κράτους, έμεινε ήσυχος για οκτώ δεκαετίες - μέχρι το 1989 Loma Prieta. σεισμός, που δημιούργησε το παιχνίδι World Series 1989 στο Candlestick Park - grain bin belt monitoring equipment.

.

. Αλλά αποδεικνύεται ότι η σιωπή του σεισμού στη Βόρεια Καλιφόρνια μπορεί να είναι μια ανωμαλία.

.

. Στα 70 χρόνια πριν από το σεισμό του 1906, το Σφάλμα του San Andreas απελευθέρωσε τρεις σεισμούς μεγαλύτερους από το μέγεθος-6 στα βουνά Santa Cruz νότια του Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με ερευνητές στο τεύχος του μηνός του Bulletin of the Seismological Society. της Αμερικής. [ Άλμπουμ: Ο μεγάλος σεισμός του Σαν Φρανσίσκο ]

.

. Οι γεωλόγοι δείχνουν ότι δύο σεισμοί μεγαλύτεροι από το μέγεθος-6, που επικεντρώθηκαν κοντά στο Corralitos, τράπηξαν πρώιμους εποίκους, το ένα το 1838 και το ένα το 1890. Η ομάδα βρήκε επίσης σημάδια ακόμη πιο πρώιμων τεύτλων, συμπεριλαμβανομένου ενός το 1865. Αυτό σημαίνει ότι το βόρειο San Andreas. Το σχέδιο σεισμού του σφάλματος μπορεί να είναι διαφορετικό από το προηγούμενο.

.

. "Το μοντέλο για το σφάλμα ήταν πάντα αρκετά μεγάλο, αλλά αρκετά σπάνιο σεισμό", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ashley Streig, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. "Αυτό που βλέπουμε είναι το τμήμα της οροσειράς Santa Cruz, το οποίο διαρρηγνύεται πιο συχνά", ανέφερε ο Streig στο εκπληκτικό πλανήτη της Live Science. Τα ευρήματα είναι ένα άλλο καρφί στο φέρετρο για την ιδέα ότι οι σεισμοί χτυπούν σαν ρολόι στην Καλιφόρνια. Στις πρώτες δεκαετίες της επιστήμης του σεισμού, οι ερευνητές πίστευαν ότι όλοι οι σεισμοί επανεμφανίστηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά τα τελευταία χρόνια, λεπτομερείς μελέτες αποδεικνύουν ότι το μοντέλο είναι λανθασμένο σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι σεισμοί μπορεί να συσσωρεύονται εγκαίρως, ή τα σφάλματα μπορεί να ηρεμήσουν μετά από τεράστιους σεισμούς, όπως το φονικό 1906 Σκωτσέζικο σοκ .

.

. "Η υποτροπή του σεισμού είναι πολύ μεταβλητή και αυτό είναι που βλέπουμε", δήλωσε ο Στάριγκ.

.

. Χάος σεισμού

.

. Πριν από τη μελέτη του Στάντιγκ, οι επιστήμονες είχαν υποψιαστεί ότι ο Σαν Αντρέας προκάλεσε τους σεισμούς του 19ου αιώνα, βάσει ιστορικών αρχείων. Αλλά επειδή η Βόρεια Καλιφόρνια είναι γεμάτη με ελαττώματα, υπήρχαν και πολλοί άλλοι πιθανοί ένοχοι. (Η Καλιφόρνια έχει πολλά σφάλματα σεισμού επειδή είναι το όριο μεταξύ δύο τεκτονικών πιάτων, της Βόρειας Αμερικής και του Ειρηνικού.) Το σφάλμα του San Andreas σηματοδοτεί αυτό το όριο.)

.
San Francisco's Deadly 1906 Earthquake Was Last of Three
Τα τσιπ ξύλου με άνθρακα και ο ξυλάνθρακας αποκάλυψαν στοιχεία τριών σεισμών στο βόρειο Σαν Αντρέας Σφάλμα το 1838, το 1890 και το 1906.
. : Πανεπιστήμιο του Όρεγκον

. Η Στρέγκ και οι συν-συγγραφείς της κατέστρεψαν τους προηγούμενους σεισμούς στο San Andreas εξετάζοντας ιζήματα και ξύλο σε 16 τάφους κατά μήκος του σφάλματος, όλα στα κεντρικά βουνά της Σάντα Κρουζ. Εντός των τάφρων, βρέθηκαν τσιπ και ξυλοκάρβουνα από ξυλοκόπους από ισπανούς αποίκους και κάρβουνο που θα μπορούσε να αναλυθεί με χρονολόγηση ραδιενεργού άνθρακα υψηλής ανάλυσης . Η εποχή του ξύλου, σε συνδυασμό με την ανάλυση των ιζημάτων, επιβεβαίωσε ότι η επιφάνεια του εδάφους υπέστη ρωγμές και κατάγματα κατά τη διάρκεια των σεισμών.

.

. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης συμβουλές για δύο ακόμη αρχαίους σεισμούς πριν από το 1300, εκτός από τους σεισμούς του 19ου αιώνα.

.

. Με την ανασκαφή σε αρκετές τοποθεσίες, η ομάδα θα μπορούσε επίσης να μετρήσει πόσο μακριά έσπασε το σφάλμα ή έσπασε, κατά τη διάρκεια κάθε σεισμού. Σε συνδυασμό με τους ιστορικούς λογαριασμούς ζημιών, η απόσταση αυτή παρέχει μια εκτίμηση του μεγέθους κάθε σεισμού.

.
San Francisco's Deadly 1906 Earthquake Was Last of Three
Οι γεωλόγοι χαρτογράφησαν το σφάλμα του San Andreas στα βουνά της Σάντα Κρουζ με τη χρήση συνδυασμού παρατηρήσεων επί τόπου και τεχνολογίας τηλεανίχνευσης lidar.
Πίστωση: Πανεπιστήμιο του Όρεγκον

. Ο σεισμός του 1838 ήταν μεταξύ μεγέθους 6. 8 και 7. 2 και ο σεισμός του 1890 ήταν μεταξύ μεγέθους 6. 2 και 6. 4, εκτιμά η ομάδα. Για σύγκριση, ο σεισμός Loma Prieta του 1989, επίσης στα βουνά της Santa Cruz, είχε μέγεθος 6. 9. Ο σεισμός του 1906, υπολογιζόμενος σε μεγέθη από 7. 7 έως 7. 9, έσπασε το έδαφος για 476 χιλιόμετρα.

.

. Ήσυχη στα δυτικά

.

. Η μελέτη συμπληρώνει ένα κενό στην ιστορία της βλάβης - η συχνότητα των προηγούμενων σεισμών στο σφάλμα του Σαν Αντρέα είχε αναλυθεί στα βόρεια και νότια της περιοχής μελέτης του Στριγκ, αλλά ποτέ σε αυτή την έκταση κωνοειδούς κρούστας. Ο Στάριγκ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το τμήμα της οροσειράς Santa Cruz του San Andreas μπορεί να είναι μια ζώνη μετάβασης, κουνώντας πιο συχνά από άλλες μερίδες του σφάλματος. Προς το νότο, οι σέρνεται στο σφάλμα , ολισθαίνοντας χωρίς ασφάλιση και προκαλώντας σεισμούς. Στα βόρεια, κατά μήκος της χερσονήσου του Σαν Φρανσίσκο, οι σεισμοί φαίνονται λιγότερο συχνές, χτυπώντας κάθε 300 χρόνια ή και περισσότερο.

.

. Ο Στριγκ πιστεύει ότι ο τεράστιος σεισμός του 1906 έκλεισε προσωρινά το επαναλαμβανόμενο κροτάλισμα στα βουνά της Σάντα Κρουζ. Μια παρόμοια ήσυχη περίοδος μπορεί να υπάρχει σε παλαιότερους σεισμούς σε τάφους Santa Cruz, αλλά χρειάζεται καλύτερη δοκιμή, ανέφεραν οι ερευνητές. Η Στριγκ σχεδιάζει να ψάξει για μεγαλύτερο σεισμό για να δοκιμάσει το μοντέλο της. "Μπορείτε να έχετε μια περίοδο όπως οι πρώτοι άποικοι είδαν, όταν υπήρξε πραγματικά αυξημένη δραστηριότητα, ή μπορείτε να κλείσετε τα πράγματα, όπως είδαμε από το 1906", είπε.

.

. "Είμαστε πραγματικά ψάχνουν σε ένα στιγμιότυπο μιας σύντομης χρονικής περιόδου," είπε ο Στριγκ. "Ένα μεγαλύτερο αρχείο θα ήταν πολύ ωραίο να δοκιμάσουμε περαιτέρω το μοντέλο της ζώνης μετάβασης."

.

. Becky Oskin ή την ακολουθήστε @beckyoskin . Ακολουθήστε μας @OAPlanet , Facebook και . 73) Google+ . Αρχικό άρθρο στο Ο καταπληκτικός πλανήτης της Live Science.

April 7, 2018