Back to Question Center
0

Η ισχαιμία της μεσεντερικής αρτηρίας

1 answers:
 • Διάγνωση
 • . ) Θεραπεία
 • Προοπτικές
 • .

  Η ισχαιμία της μεσεντερικής αρτηρίας είναι μια κατάσταση που περιορίζει τη ροή του αίματος στα έντερα. Υπάρχουν τρεις κύριες αρτηρίες που παρέχουν αίμα στα μικρά και μεγάλα έντερα. Αυτές είναι γνωστές ως μεσεντερικές αρτηρίες - bolivia tour companies. Η στενότητα ή η παρεμπόδιση των αρτηριών μειώνει την ποσότητα αίματος που ταξιδεύει στο πεπτικό σας σύστημα.

  Όταν τα έντερά σας δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κυτταρικού θανάτου και των μόνιμων βλαβών. Μπορεί ακόμη και να απειλήσει τη ζωή.

  Αιτίες
  Ποιες είναι οι αιτίες.

  Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να αναπτύξουν ισχαιμία της μεσεντερικής αρτηρίας (MAI), αλλά είναι συχνότερα σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

  Η MAI μπορεί να εμφανιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι μεσεντερικές αρτηρίες που παραδίδουν αίμα στα έντερά σας διακλαδίζονται από την αορτή, την κύρια αρτηρία της καρδιάς. Η συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Αυτό το είδος καρδιακής νόσου συμβαίνει συνήθως σε συνδυασμό με μεταβολές στην αορτή και τα αγγεία που εκτείνονται από την αορτή.

  Η υψηλή χοληστερόλη συνεισφέρει στην ισχαιμία, επειδή προκαλεί πλάκα στην γραμμή των αρτηριών σας. Αυτή η συσσώρευση πλάκας προκαλεί στένωση των αγγείων και μειώνει τη ροή του αίματος στα έντερα. Είστε πιο πιθανό να αναπτύξετε αθηροσκλήρωση αν καπνίζετε, έχετε διαβήτη, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε υψηλή χοληστερόλη.

  Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να μπλοκάρουν τις μεσεντερικές αρτηρίες και να μειώσουν τη ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα. Ένας θρόμβος αίματος είναι μια ομάδα αιμοκυττάρων που κολλάνε μαζί. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εάν ταξιδεύουν στον εγκέφαλο. Τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος.

  Η χρήση κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ισχαιμία σε μερικούς ανθρώπους. Αυτά τα φάρμακα κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας να στενεύουν.

  Η χειρουργική επέμβαση στο αιμοφόρο αγγείο είναι μια άλλη πιθανή αιτία της ισχαιμίας. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να δημιουργήσει ιστό ουλής που περιορίζει τις αρτηρίες.

  Συμπτώματα (. 5)
  Ποια είναι τα συμπτώματα της μεσεντερικής αρτηριακής ισχαιμίας;

  Η ισχαιμία της μεσεντερικής αρτηρίας έχει δύο τύπους: οξεία και χρόνια. Η οξεία μορφή της νόσου εμφανίζεται ξαφνικά. Η οξεία ισχαιμία έχει σοβαρά συμπτώματα. Ο χρόνιος τύπος ΜΑΙ έχει μια πιο σταδιακή έναρξη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι θρόμβοι αίματος προκαλούν οξεία ισχαιμία. Η αθηροσκλήρωση είναι συνήθως η αιτία της χρόνιας ισχαιμίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακό άλγος και ευαισθησία
  • φούσκωμα ή αίσθηση πληρότητας
  • διάρροια
  • . )
  • έμετος
  • πυρετός

  Μπορεί επίσης να έχετε ξαφνική ώθηση να έχετε συχνές κινήσεις του εντέρου κατά τη διάρκεια μιας οξείας περίπτωσης της ΜΑΙ. Το αίμα στα κόπρανα είναι κοινό σύμπτωμα.

  Ο πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό είναι επίσης ένα σύμπτωμα χρόνιας ισχαιμίας. Μπορεί να αναπτύξετε φόβο για το φαγητό λόγω της προσδοκίας του πόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακούσια απώλεια βάρους.

  Διάγνωση
  Πώς διαγνωσθεί η ισχαιμία της μεσεντερικής αρτηρίας;.

  Ο γιατρός σας θα πάρει το ιατρικό σας ιστορικό και θα κάνει μια φυσική εξέταση για τη διάγνωση της ΜΑΙ. Τα εργαλεία απεικόνισης μπορούν να επιβεβαιώσουν τη στένωση μίας ή περισσοτέρων μεσεντερικών αρτηριών. Συνήθως, σε περίπτωση οξείας επίθεσης ισχαιμίας, η χειρουργική επέμβαση απομακρύνει θρόμβους αποτύπωσης, ιστό ουλής και τμήματα των εντέρων που έχουν ήδη πεθάνει. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αραίωση του αίματος για την πρόληψη μελλοντικών θρόμβων αίματος.

  Η αγγειοπλαστική είναι άλλη επιλογή θεραπείας για στενές αρτηρίες. Ένας σωλήνας πλέγματος που ονομάζεται stent εισάγεται στη στενή αρτηρία για να το κρατά ανοιχτό. Σε περιπτώσεις ολικού αποκλεισμού, μερικές φορές η αποκλεισμένη αρτηρία παρακάμπτεται εντελώς.

  Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεραπεύσει τη χρόνια ισχαιμία της μεσεντερικής αρτηρίας, αν χρειαστεί. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη εάν η εντερική ισχαιμία προχωρεί αργά. Οι προσαρμογές του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην αναστροφή της αθηροσκλήρωσης φυσικά. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να περιλαμβάνουν μετά από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο για τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής σας πίεσης. Η καθημερινή άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη, να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει την υγεία της καρδιάς.

  Τα φάρμακα αυτά παίζουν επίσης ρόλο στη θεραπεία της μεσεντερικής ισχαιμίας της αρτηρίας:

  • αντιβιοτικά (εάν μια μόλυνση προκάλεσε απόφραξη στις εντερικές αρτηρίες)
  • .
  για την πρόληψη μελλοντικών θρόμβων αίματος, όπως ηπαρίνη ή βαρφαρίνη
 • αγγειοδιασταλτικά φάρμακα για τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων σας,.
 • Προοπτικές
  Ποια είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνια μεσεντερική ισχαιμία αρτηρίας ανακτώνται καλά με τη θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η οξεία εντερική ισχαιμία έχει υψηλότερη πιθανότητα νοσηρότητας, καθώς η θεραπεία μπορεί να συμβεί πολύ αργά, αφού ο εντερικός ιστός είναι ήδη νεκρός. Η άμεση θεραπεία είναι επιτακτική για μια υγιή προοπτική.

  April 7, 2018