Back to Question Center
0

Ψωρίαση Θεραπεία

1 answers:
 • Συστηματική θεραπεία
 • Βιολογικά . Φωτοθεραπεία
 • . ) η ψωρίαση απαιτεί τυπικά αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής , διατροφή , φωτοθεραπεία και φάρμακα - autoteenindus tartus. Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, την ηλικία σας, τη γενική σας υγεία και άλλους παράγοντες.

  Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, έτσι οι γιατροί θα προσπαθήσουν συχνά μερικές μεθόδους πριν βρουν τη σωστή θεραπεία για εσάς.

  Οι επιλογές θεραπείας για την ψωρίαση εξαρτώνται από τους ακόλουθους παράγοντες:

  • τη σοβαρότητα της ψωρίασης
  • . 6)
  • τον τύπο της ψωρίασης
  • πόσο καλά το δέρμα σας ανταποκρίνεται στις αρχικές θεραπείες

  Πολλές κοινές θεραπείες προορίζονται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου. Προσπαθούν να απαλύνουν την κνησμό και την απολέπιση του δέρματος και να μειώσουν τις φλεγμονές . Η τακτική χρήση των εξωχρηματιστηριακών ενυδατικών υλών μετά από λουτρά και ντους μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η υγρασία στο δέρμα για να αποφευχθεί η απολέπιση. Αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την υποκείμενη φλεγμονή.

  Οι δερματολόγοι προτείνουν επίσης ότι τα άτομα με ψωρίαση χρησιμοποιούν σαπούνια, απορρυπαντικά και ενυδατικά που δεν περιέχουν άρωμα και χρώματα για να διατηρούν στο ελάχιστο τον ερεθισμό του δέρματος.

  Εδώ θα περιγράψουμε τις συνήθεις θεραπείες για την ψωρίαση, από θεραπείες πρώτης γραμμής όπως τοπικές κρέμες σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται βιολόγοι.

  Τοπική θεραπεία
  Τοπικές θεραπείες για την ψωρίαση.

  Οι θεραπείες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα ονομάζονται τοπικές θεραπείες. Περιέχουν:

  • κρέμες
  • αλοιφές
  • λοσιόν
  • . είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας για άτομα με ήπια έως μέτρια ψωρίαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλο τύπο θεραπείας.

   Κρέμες και αλοιφές που περιέχουν κορτικοστεροειδή είναι οι πιο συνηθισμένες θεραπείες για την ψωρίαση. Αυτές οι θεραπείες χαμηλών δόσεων στεροειδών δρουν για τον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγής κυττάρων του δέρματος και για την απαλότητα του δέρματος. Ωστόσο, μερικά κορτικοστεροειδή περιλαμβάνουν ισχυρότερα στεροειδή που μπορεί να κάνουν τα συμπτώματά σας χειρότερα. Ο γιατρός σας θα γνωρίζει τη σωστή δύναμη για να μειώσει τα συμπτώματά σας, αντί να τα αυξήσει.

   Τα τοπικά ρετινοειδή είναι ένας διαφορετικός τύπος τοπικής θεραπείας που προέρχεται από την βιταμίνη Α . Δουλεύουν για να ομαλοποιήσουν τη δραστηριότητα ανάπτυξης στα κύτταρα του δέρματος. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία φλεγμονής. Παρόλο που δεν δρουν τόσο γρήγορα όσο οι κορτικοστεροειδείς αλοιφές, τα τοπικά ρητινοειδή έχουν λιγότερες παρενέργειες. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούν εξαιτίας του κινδύνου γενετικών ελαττωμάτων.

  Αυτές είναι συνθετικές μορφές βιταμίνης D που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Ο γιατρός σας μπορεί να τους συνταγογραφήσει μόνο του ή με άλλες θεραπείες για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ψωρίασης. Περιλαμβάνονται:

  • calcipotriene (Dovonex)
  • καλσιτριόλη (Rocaltrol)

  Κρέμες ή αλοιφές άνθρακα

  . παλαιότερη θεραπεία για την ψωρίαση. Είναι κατασκευασμένο από τα παραπροϊόντα της παραγωγής πετρελαίου. Προϊόντα άνθρακα μειώνουν την απολέπιση, τον κνησμό και τη φλεγμονή. Οι υψηλές συγκεντρώσεις διατίθενται με ιατρική συνταγή.

  Ωστόσο, αυτές οι κρέμες έχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Το κάρβουνο είναι βρώμικο και μπορεί να λερώσει τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα. Μπορεί επίσης να έχει μια ισχυρή και δυσάρεστη οσμή.

  Σαμπουάν πιτυρίδας

  Σαμπουάν φαρμακευτικής αγωγής και συνταγογραφούμενης πυκνότητας είναι διαθέσιμες από το γιατρό σας για τη θεραπεία της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής σας .

  Σαλικυλικό οξύ και γαλακτικό οξύ

  Και τα δύο αυτά οξέα προάγουν την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, πράγμα που μειώνει την απολέπιση. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Διατίθενται σε συνταγές OTC και συνταγογράφησης.

  Οι γιατροί συνήθως προτιμούν να χρησιμοποιούν το χαμηλότερο επίπεδο θεραπείας που απαιτείται για να σταματήσουν τα συμπτώματα. Ξεκινούν με μια τοπική θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις. Καθώς το δέρμα γίνεται ανθεκτικό και δεν ανταποκρίνεται πλέον σε μία θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ισχυρότερη θεραπεία.

  Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα εάν η ψωρίαση σας είναι πιο σοβαρή ή δεν ανταποκρίνεται στις τοπικές επιλογές. Πολλά από αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, έτσι οι γιατροί περιορίζουν τη χρήση τους μόνο σε δύσκολες ή επίμονες περιπτώσεις. Μεθοτρεξάτη μειώνει την παραγωγή δερματικών κυττάρων και καταστέλλει την ανοσοαπόκριση. Οι γιατροί συχνά το προδιαγράφουν σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για άτομα με ερυθροδερμική ψωρίαση ή φλυκταινώδη ψωρίαση . Πρόσφατα, οι γιατροί άρχισαν να το συνταγογραφούν ως θεραπεία για ψωριασική αρθρίτιδα .

  Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

  • απώλεια της όρεξης
  • κόπωση
  • στομαχικές διαταραχές
  .

  Η κυκλοσπορίνη είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αυτό το φάρμακο μόνο σε άτομα με σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης επειδή αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  Οι περισσότεροι γιατροί επίσης συνταγογραφούν αυτό το φάρμακο μόνο για μικρό χρονικό διάστημα λόγω του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν πάρετε αυτό το φάρμακο, θα χρειαστείτε τακτικές εξετάσεις αίματος και ελέγχους πίεσης του αίματος για την παρακολούθηση πιθανών προβλημάτων. Μόνο ένα από του στόματος φάρμακο, που ονομάζεται apremilast (Otezla), είναι σήμερα διαθέσιμος σε αυτή τη νέα κατηγορία φαρμάκων για ψωρίαση . Δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς λειτουργεί το apremilast για τη θεραπεία της ψωρίασης. Θεωρείται ότι λειτουργεί μειώνοντας την ανταπόκριση του σώματός σας σε φλεγμονή.

  Ρετινοειδή

  Τα ρετινοειδή παρασκευάζονται από παράγωγα βιταμίνης Α. Αντιμετωπίζουν τη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση μειώνοντας την παραγωγή δερματικών κυττάρων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να τις χρησιμοποιήσετε με φωτοθεραπεία.

  Όπως και με άλλα συστηματικά φάρμακα, αυτά έχουν μερικές πιθανές μείζονες παρενέργειες. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει τακτικές εξετάσεις αίματος για να ελέγξει την υψηλή χοληστερόλη, κάτι που αποτελεί κοινό πρόβλημα για τους ανθρώπους αυτού του φαρμάκου. Τα ρετινοειδή μπορούν επίσης να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες δεν πρέπει να παίρνουν αυτό το φάρμακο.

  Το μόνο από το στοματικό ρητινοειδές που έχει εγκριθεί από την FDA για τη θεραπεία της ψωρίασης είναι η ακιρετίνη (Soriatane). Υδροξυουρία

  Η υδροξυουρία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αντιμεταβολίτες. Θεωρείται ότι λειτουργεί με την αναστολή της αντιγραφής του DNA. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φωτοθεραπεία, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη.

  Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων αναιμία ) και μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες δεν πρέπει να λαμβάνουν υδροξυουρία λόγω του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών και αποβολών.

  Βιολογικά
  Ανοσοκατασταλτικά (βιολογικά).

  Τα βιολογικά φάρμακα είναι μια νεώτερη κατηγορία φαρμάκων που στοχεύουν στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σας. Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται με ένεση ή ενδοφλέβια έγχυση (IV). Οι γιατροί συχνά τους συνταγογραφούν σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση που δεν έχουν ανταποκριθεί στις παραδοσιακές θεραπείες.

  Οι βιολογικοί εγκεκριμένοι για τη θεραπεία της ψωρίασης περιλαμβάνουν:

  • adalimumab (Humira)
  • .
  • golimumab (Simponi)
  • infliximab (Remicade). Cosughtx)
  • ixekizumab (Taltz)
  • brodalumab (Siliq)
  • guselkumab (Tremfya). σε εμπορικά ονόματα βιολογικά φάρμακα, αλλά όχι ακριβές αντίγραφο. Αναμένεται ότι θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με το κανονικό φάρμακο. Υπάρχουν σήμερα βιοσυμπιλάρια για το infliximab και το etanercept. Αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η μεθοτρεξάτη ή η κυκλοσπορίνη, η θειογουανίνη έχει λιγότερες παρενέργειες. Αυτό καθιστά μια πιο ελκυστική επιλογή θεραπείας. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη τους.
   • Χρήση εκτός χρήσης φαρμάκων σημαίνει ότι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από το FDA για έναν σκοπό χρησιμοποιείται για. διαφορετικό σκοπό που δεν έχει εγκριθεί. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει το φάρμακο για το σκοπό αυτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο FDA ρυθμίζει τη δοκιμή και την έγκριση των φαρμάκων, όχι όμως πώς οι γιατροί χρησιμοποιούν ναρκωτικά για τη θεραπεία των ασθενών τους. Έτσι, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο, ωστόσο πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τη φροντίδα σας.

  Φωτοθεραπεία (. 5)
  Φωτοθεραπεία (φωτοθεραπεία)

  Η φωτοθεραπεία είναι μια διαδικασία στην οποία το δέρμα εκτίθεται προσεκτικά σε φυσικό ή τεχνητό υπεριώδες φως .

  Είναι σημαντικό να συζητήσετε τη φωτοθεραπεία με τον δερματολόγο σας πριν εκθέσετε τον εαυτό σας σε υψηλές δόσεις υπεριώδους φωτός. Η μακροχρόνια φωτοθεραπεία συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα του μελανώματος. Ποτέ μην προσπαθήσετε να κάνετε αυτο-θεραπεία με ένα κρεβάτι μαυρίσματος ή ηλιοθεραπεία.

  Ηλιακή ακτινοβολία

  Η πιο φυσική πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος . Παράγει ακτίνες UVA. Το υπεριώδες φως μειώνει την παραγωγή κυττάρων Τ και τελικά σκοτώνει τυχόν ενεργοποιημένα Τ κύτταρα. Αυτό επιβραδύνει την φλεγμονώδη απόκριση και τον κυτταρικό κύκλο.

  Η σύντομη έκθεση σε μικρές ποσότητες ηλιακού φωτός μπορεί να βελτιώσει την ψωρίαση. Ωστόσο, η έντονη έκθεση στον ήλιο ή η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

  UVB φωτοθεραπεία

  Για τις ήπιες περιπτώσεις ψωρίασης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπείες τεχνητού φωτός με φως UVB. Επειδή τα φωτοκύτταρα που εκπέμπουν UVB χρησιμοποιούνται συχνά για αυτόν τον τύπο θεραπείας, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο επιθέματα ή μικρότερες περιοχές του δέρματος, αντί να εκθέσουν ολόκληρο το σώμα.

  Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν φαγούρα, ξηρό δέρμα και ερυθρότητα στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Η θεραπεία με Goeckerman

  Ο συνδυασμός της θεραπείας με UVB με την κατεργασία λιθανθρακόπισσας καθιστά τις δύο θεραπείες πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τη θεραπεία και μόνο. Το κάρβουνο καθιστά το δέρμα πιο δεκτικό στο φως UVB. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις. Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ψωρίασης. Τα λέιζερ μπορούν να στοχεύσουν συγκεντρωμένες δέσμες UVB φως σε ψωριασικά μπαλώματα χωρίς να επηρεάσουν το περιβάλλον δέρμα. Αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη μόνο στη θεραπεία μικρών μπαλών, αφού το λέιζερ δεν μπορεί να καλύψει μεγάλες περιοχές. Φαρμακοθεραπεία ή ψωραλίνη συν υπεριώδη ακτινοβολία A (PUVA)

  Το ψωραλένιο είναι ένα φάρμακο που ευαισθητοποιεί το φως και μπορεί να συνδυαστεί με θεραπεία φωτός UVA ως θεραπεία για την ψωρίαση. Οι ασθενείς παίρνουν το φάρμακο ή εφαρμόζουν κρέμα στο δέρμα και εισάγουν ένα φωτιστικό κουτί UVA. Αυτή η θεραπεία είναι πιο επιθετική και συχνά χρησιμοποιείται μόνο σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κρούσματα ψωρίασης.

  Παλμικό λέιζερ βαφής

  Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει λέιζερ παλμικής βαφής εάν άλλες θεραπείες έχουν περιορισμένη επιτυχία. Αυτή η διαδικασία καταστρέφει μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία σε περιοχές γύρω από πλάκες ψωρίασης, διακόπτοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων σε αυτήν την περιοχή.

  April 11, 2018