Back to Question Center
0

Η κατάρρευση της Ανταρκτικής θα πλημμύριζε την Ουάσινγκτον, D.C.

1 answers:

. Η Ουάσινγκτον, η Δ. Γ. Και άλλες παράκτιες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από αρκετούς περισσότερους πόρους νερού από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως, εάν οι θερμοκρασίες θέρμανσης καταστρέψουν το φύλλο πάγου της δυτικής Ανταρκτικής, σύμφωνα με νέα μελέτη που βασίζεται σε μοντέλο - lennujaama tee 5. .

.

. Το φύλλο πάγου της δυτικής Ανταρκτικής (WAIS) στρέφεται περίπου στα 6.000 πόδια (1.800 μέτρα) πάνω από τη στάθμη της θάλασσας σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανταρκτικής. Κατέχει περίπου 500.000 κυβικά μίλια (2,2 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα) πάγου, περίπου την ίδια ποσότητα πάγου που περιέχεται στο φύλλο πάγου της Γροιλανδίας. .

.

. Αυτή η τεράστια επιφάνεια πάγου είναι η άγκυρα για πολυάριθμους παγετώνες που στραγγίζουν στην πολική θάλασσα και οριοθετείται από τα ράφια πάγου Ross και Ronne. Το αν ή όταν αυτό το φύλλο πάγου μπορεί να λιώσει είναι ακόμη πολύ αβέβαιο, αλλά ακόμη και ένα μερικό τήγμα θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ορισμένες παράκτιες περιοχές από άλλες. .

.

. Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν θα ήταν ομοιόμορφη σε όλο τον κόσμο, λόγω των παράξενων βαρυτικών επιδράσεων και των προβλεπόμενων μετατοπίσεων στην περιστροφή του πλανήτη. .

.

. Συρρίκνωση ανησυχίας .

.

. Κατά τη διάρκεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν της Γης, οι πολικοί πάγοι έχουν αναπτυχθεί και υποχωρήσει σε κύκλους που διαρκούν χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Όταν τα καπάκια λειώθηκαν, οι θάλασσες αυξήθηκαν. .

.

. Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι η τήξη του πάγου και στους δύο πόλους συμβαίνει ταχύτερα από ό, τι φυσικά συνέβη στο παρελθόν. .

.

. Μερικοί επιστήμονες ανησυχούν ότι η τρέχουσα πορεία μας για θέρμανση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρου ή μέρους του WAIS κατά τις προσεχείς δεκαετίες ή αιώνες. Αυτές οι ανησυχίες έχουν περαιτέρω τροφοδοτηθεί από μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature που δείχνει ότι περισσότερο από το WAIS θερμαίνεται από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. .

.

. "Η Δυτική Ανταρκτική είναι πλαισιωμένη από ράφια πάγου, τα οποία λειτουργούν για τη σταθεροποίηση του πάγου - αυτά τα ράφια είναι ευαίσθητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και εάν διαλύονται, το πάγο θα έχει πολύ μικρότερο εμπόδιο στην κατάρρευση", δήλωσε ο συν-συγγραφέας. η νέα μελέτη Τζέρι Μιτρόβιτσα του Πανεπιστημίου του Τορόντο και το Καναδικό Ινστιτούτο Προηγμένων Ερευνών. .

.

. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) εκτιμά ότι η πλήρης κατάρρευση του πάγου θα αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας κατά 5 μέτρα παγκοσμίως. .

.

. Η Μιτρόβιτσα και οι συνάδελφοί της υποστηρίζουν ότι πρόκειται για υπερπροσαρμογή και ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη και μεγαλύτερη σε ορισμένες περιοχές από ό, τι σε άλλες. .

.

. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η εκτίμηση της IPCC αγνοεί τρία σημαντικά αποτελέσματα ενός τέτοιου τεράστιου τήγματος πάγου:

.
 • Βαρύτητα: Όπως οι πλανήτες και άλλα κοσμικά σώματα που ασκούν βαρυτική έλξη ο ένας στον άλλο, τα τεράστια πάγο ασκούν μια βαρυτική έλξη στον κοντινό ωκεανό, τραβώντας το νερό προς το μέρος του. Εάν ένα φύλλο πάγου λιωθεί, αυτό το τράβηγμα θα πάει, και το νερό θα απομακρυνθεί. Στην περίπτωση του WAIS, το καθαρό αποτέλεσμα θα ήταν η πτώση της στάθμης της θάλασσας σε περίπου 1.000 μίλια του πάγου και η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας στο βόρειο ημισφαίριο υψηλότερα από τα αναμενόμενα.
 • .
 • Αναπήδηση: Το WAIS ονομάζεται φύλλο πάγου με βάση τη θάλασσα, επειδή το βάρος του πάγου αυτού έχει καταθλίψει το υπόβαθρο κάτω από το σημείο που το μεγαλύτερο μέρος του είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εάν όλα, ή ακόμα και κάποια, του πάγου αυτού λιώσουν, το υπόβαθρο θα ανακάμψει, ωθώντας λίγο από το νερό πάνω από αυτό στον ωκεανό, συμβάλλοντας περαιτέρω στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
 • .
 • Περιστροφή της Γης: Μια κατάρρευση του WAIS θα μετατοπίζει επίσης τη θέση του Νότιου Πόλου του άξονα περιστροφής της Γης (μια φανταστική γραμμή που διέρχεται από τη Γη από πόλο σε πόλο). 1,600 πόδια (500 μέτρα) από την σημερινή του θέση. Αυτό θα μεταφέρει νερό από τους ωκεανούς του νότιου Ατλαντικού και του Ειρηνικού προς τα βόρεια προς τη Βόρεια Αμερική και το νότιο Ινδικό Ωκεανό.
 • .

. Η Μιτρόβιτσα και οι συνεργάτες της έλαβαν υπόψη αυτά τα αποτελέσματα και κατέληξαν σε μια νέα προβολή για το τι θα συνέβαινε σε ολόκληρο τον κόσμο αν το WAIS λειώσει. Τα ευρήματά τους αναλύονται λεπτομερώς στο Φεβ.

. "Το καθαρό αποτέλεσμα όλων αυτών των διαδικασιών είναι ότι, αν καταρρεύσει το φύλλο πάγου της δυτικής Ανταρκτικής, η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι κατά 25% περισσότερο από το αναμενόμενο, συνολικά μεταξύ 6 και 7 μέτρων [20. σε 23 πόδια] αν λιώνει ολόκληρο το φύλλο πάγου, "είπε η Μιτρόβιτσα.

Βυθίζοντας την απειλή

. Έξι μέτρα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα κατακλύσουν τελικά την πρωτεύουσα του έθνους, διότι, παρόλο που δεν έχει εκτεταμένη ακτογραμμή, ήταν αρχικά μια χαμηλού βαθμού βαλτώδης περιοχή συνδεδεμένη με τον κόλπο Chesapeake.

. Θα τοποθετούσε επίσης σχεδόν ολόκληρη τη νότια Φλόριντα και τη νότια Λουιζιάνα υποβρύχια. Οι δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, η Ευρώπη και οι παραθαλάσσιες περιοχές γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό θα πλημμυρίστηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.

. Ο αντίκτυπος της πρόσθετης αύξησης της στάθμης της θάλασσας μπορεί να παρατηρηθεί στον αυτόν τον διαδραστικό χάρτη .

. "Δεν προτείνουμε να σημειωθεί επικείμενη κατάρρευση του Ice Ice Sheet της Δύσης της Ανταρκτικής", δήλωσε ο συνάδελφος της μελέτης, Peter Clark, του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. "Αλλά αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι αν σχεδιάζετε αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θα έπρεπε καλύτερα να σχεδιάσετε λίγο υψηλότερα."

. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Καναδικό Ινστιτούτο Προηγμένων Ερευνών, το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικών Επιστημών και Τεχνικής Μηχανικής του Καναδά, το Ιδρυτικό Μνημόσυνο John Simon Guggenheim και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου. .

.
 • Βίντεο - Μάθετε πώς λιώνει ο πάγος
 • .
 • Νέα και πληροφορίες για την Ανταρκτική
 • .
 • Εικόνες: Πάγος της Ανταρκτικής
 • .

.

April 17, 2018