Back to Question Center
0

Τεχνολογική επανάσταση της Αρχαιολογίας από την Ιντιάνα Τζόουνς

1 answers:

. Ας το παραδεχτούμε, η Ιντιάνα Τζόουνς ήταν ένας αρκετά κακοπαθής αρχαιολόγος. Καταστράφηκε τις τοποθεσίες του, χρησιμοποίησε ένα bullwhip αντί για μυστρί και ήταν πιο πιθανό να σκοτώσει τους συνομηλίκους του από ό, τι ο συν-συγγραφέας ενός χαρτιού μαζί τους - Ubiquiti UniFi Switch. Ανεξάρτητα από αυτό, οι "Επιδρομείς της χαμένης κιβωτού", που γιορτάζει την 30η επέτειό της στις 12 Ιουνίου, έκαναν σπουδές στο παρελθόν δροσερό για μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων. Αυτοί οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι εμπνεύστηκαν ευτυχώς από τα λάθη του Δρ Τζόουνς, «σύγχρονοι αρχαιολόγοι», χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία όπως δορυφορική απεικόνιση, αερομεταφερόμενη χαρτογράφηση λέιζερ, ρομπότ και ιατρικές σαρωτές πλήρους σώματος αντί για ένα επιστημονικά άχρηστο μαστίγιο.

.

. Τέτοιες καινοτομίες επέτρεψαν στους αρχαιολόγους να εντοπίσουν από τον χώρο τους τις θαμμένες πυραμίδες, να δημιουργήσουν 3-D χάρτες αρχαίων ερείπια των Μάγια από τον αέρα, να εξερευνήσουν τα βυθισμένα ναυάγια των ρωμαϊκών πλοίων και να βρουν στοιχεία για καρδιακές παθήσεις σε ηλικιωμένους ηλικίας 3.000 ετών. μούμιες. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων εργαλείων προέρχεται από τομείς όπως η βιολογία, η χημεία, η φυσική ή η μηχανική, καθώς και εμπορικά gadgets που περιλαμβάνουν GPS , φορητούς υπολογιστές και smartphones.

.

. "Αν σκάψουμε μέρος ενός τόπου, το καταστρέφουμε", δήλωσε ο David Hurst Thomas, επιμελητής ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. "Η τεχνολογία μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτό πριν πάμε, όπως οι χειρουργοί που χρησιμοποιούν CT και μαγνητικές τομογραφίες."

.

. Οι αρχαιολόγοι έχουν αξιοποιήσει τέτοια εργαλεία για να βρουν πιο εύκολα αρχαιολογικούς χώρους ενδιαφέροντος από ποτέ. Μπορούν να σκάψουν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και λιγότερες παράπλευρες ζημιές, να εφαρμόσουν τις τελευταίες τεχνικές εργαστηρίων σε αρχαία ανθρώπινα αντικείμενα ή υπολείμματα και να εντοπίσουν καλύτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι ή αντικείμενα στο χρόνο.

.

. Οι δορυφόροι σημειώνουν το σημείο

.

. Μία από τις τρέχουσες επαναστάσεις στην αρχαιολογία βασίζεται σε δορυφόρους που κυλούν σε τροχιά πάνω από τη Γη. Η Sarah Parcak, μια Αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, και μια διεθνής ομάδα χρησιμοποίησε πρόσφατα υπέρυθρες δορυφορικές απεικονίσεις για να κοιτάξει οριζόντια ως 10 μέτρα κάτω από την αιγυπτιακή έρημο. Βρήκαν 17 άγνωστες πυραμίδες και περισσότερους από 1.000 τάφους.

.

. Οι εικόνες αποκάλυψαν επίσης θαμμένους δρόμους και σπίτια στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Tanis, έναν πολύ γνωστό αρχαιολογικό χώρο που παρουσιάστηκε πριν από τρεις δεκαετίες στο "Raiders of the Lost Archos".

.

. "Προφανώς, δεν κάνουμε zoom με δορυφορική απεικόνιση για να βρούμε την Κιβωτό της Διαθήκης και το Λουτρό των Lost Souls", δήλωσε ο Parcak.

.

. [Διαβάστε περισσότερα: 10 σύγχρονα εργαλεία για Indiana Jones ]

.

. Ακόμη και οι συνηθισμένες δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποιούνται από το Google Earth βοήθησαν. Πολλές από τις παλιές αιγυπτιακές τοποθεσίες έχουν ταφεί την αρχιτεκτονική τούβλα με λάσπη που διασπάται με την πάροδο του χρόνου και αναμιγνύεται με την άμμο ή το λάσπη πάνω από αυτά. Όταν βράζει, τα εδάφη με τούβλο λάσπης κρατούν την υγρασία περισσότερο και εμφανίζονται αποχρωματισμένα στις δορυφορικές φωτογραφίες.

.

. "Στις παλιές μέρες, θα πήγαινα στο Land Rover και θα έβλεπα μια πιθανή τοποθεσία", δήλωσε ο Tony Pollard, διευθυντής του Κέντρου Αρχαιολογίας του Battlefield στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στη Σκωτία. "Τώρα, πριν από αυτό, πηγαίνω στο Google Earth."

.
Η Sarah Parcak, Αιγυπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, έχει πραγματοποιήσει μελέτη δορυφορικής απεικόνισης για την ανεύρεση θαμμένων πυραμίδων, τάφων και οικισμών στην Αίγυπτο.
Πίστωση: Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ

. Η Sarah Parcak, Αιγυπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, έχει πραγματοποιήσει μελέτη δορυφορικής απεικόνισης για να βρει τεθωρακισμένες πυραμίδες, τάφους και οικισμούς στην Αίγυπτο. Πιστωτικές μονάδες: Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ

.

. Ψηφοφορία με λιγότερες ζημιές

.

. Εργαλεία όπως το ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να αποφύγουν την καταστροφή πολύτιμων δεδομένων όταν ανασκάπτουν αρχαίες τοποθεσίες, δήλωσε ο Θωμάς.

.

. "Πολλές αμερικανικές φυλές ενδιαφέρονται πολύ για την τηλεπισκόπηση που είναι μη επεμβατική και μη καταστροφική, επειδή πολλοί δεν τους αρέσει η ιδέα να ενοχλούν τα νεκρά ή θαμμένα κατάλοιπα", εξηγεί ο Τόμας. Οι έρευνες αντίστασης εδάφους ανιχνεύουν αντικείμενα που βασίζονται σε αλλαγές στην ταχύτητα ηλεκτρικού ρεύματος.

.

. Απομάκρυνση παλαιών οστών

.

. Μόλις εμφανιστούν αντικείμενα ή κόκαλα, οι αρχαιολόγοι μπορούν να τους επιστρέψουν στο εργαστήριο για ιατροδικαστική ανάλυση που θα εντυπωσιάσει οποιονδήποτε παράγοντα CSI. Οι ανιχνευτές αξονικής τομογραφίας (CT) που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ιατρική έχουν αποκαλύψει μπλοκαρισμένες αρτηρίες σε μια αρχαία αιγυπτιακή πριγκίπισσα που κατέληξε να μου μιμηθεί 3.500 χρόνια πριν.

.

. Η εξέταση των λόγων των διαφόρων μορφών στοιχείων, που ονομάζονται ισότοπα, στα οστά των αρχαίων ανθρώπων μπορεί να αποκαλύψει αυτό που έτρωγαν. Οι διατροφικές λεπτομέρειες μπορούν να περιλαμβάνουν εάν προτιμούσαν τρόφιμα όπως καλαμπόκι ή πατάτες ή εάν ήταν αυστηρά κυνηγοί.

.

. Μια παρόμοια χημική υπογραφή βασισμένη στην αναλογία ισότοπων διαφόρων γεωγραφικών τοποθεσιών μπορεί να αποκαλύψει τον τόπο στον οποίο οι άνθρωποι αρχικά μεγάλωσαν. Οι αρχαιολόγοι το χρησιμοποίησαν για να προσδιορίσουν την προέλευση δεκάδων στρατιωτών που βρέθηκαν σε έναν μαζικό τάφο 375 ετών στη Γερμανία.

.

. "Μόλις τις ανασκάφηκαν, έκαναν ανάλυση στα οστά και εντοπίστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις, από τις οποίες προέρχονταν μεμονωμένοι στρατιώτες", δήλωσε ο Pollard. "Κάποιοι ήρθαν από τη Φινλανδία, μερικοί ήρθαν από τη Σκωτία" .

.
Archaeology's Tech Revolution Since Indiana Jones
Οι νάυλον τροχοί Djedi ρομπότ έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μην καταστρέφουν την Πυραμίδα καθώς εξερευνά έναν άξονα που οδηγεί στους τάφους αιγυπτιακών βασιλιάδων και βασίλισσες.
Πίστωση: Shaun Whitehead

. Επιστροφή στο μέλλον

.

. Οι αρχαιολόγοι έχουν πολλά άλλα νέα εργαλεία στη εργαλειοθήκη. Η τεχνική χαρτογράφησης λέιζερ που χρησιμοποιείται στα ερείπια των Μάγια, που ονομάζεται LIDAR (Light Detection And Ranging), έχει γίνει ένας κανόνας για την αρχαιολογία μέσα σε λίγα μόνο χρόνια. Τα ρομπότ έχουν αρχίσει να εξερευνούν πυραμίδες και σπηλιές καθώς και υποβρύχια ναυάγια.

.

. «Όταν ήμουν κακός αγόρι και πήγα στην αρχαιολογία αντί για το σχολείο, η μητέρα μου σκέφτηκε ότι είχα περάσει όλο μου το χρόνο στο παρελθόν», είπε ο Θωμάς. "Δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συνεχίσουμε τεχνολογικά."

.

. Η τεχνολογία δεν θα εξαλείψει την ανάγκη να σκάψει οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, λένε οι αρχαιολόγοι. Αλλά αν έρθει εκείνη η μέρα, "η αρχαιολογία θα είναι πολύ πιο βαρετή", δήλωσε ο Pollard. Δεν ήταν μόνος με αυτό το συναίσθημα.

.

. "Είναι πολύ καλό να χρησιμοποιήσετε τη δορυφορική απεικόνιση, αλλά μέχρι να βγείτε στο πεδίο, είστε κολλημένοι στο εργαστήριό σας", ανέφερε ο Parcak. "Είναι μια σταθερά στην αρχαιολογία, πρέπει να σκάψετε και να εξερευνήσετε."

.

. Μπορείτε να ακολουθήσετε καινοτομίαNewsDaily ανώτερος συγγραφέας Jeremy Hsu στο Twitter @ ScientiHsu . Ακολουθήστε την καινοτομίαΝέα στο iPhone @News_Innovation ή στο Facebook .

4 days ago