Back to Question Center
0

Γιατί η Αφρική μαζεύεται εκτός;

1 answers:

. Συγκεντρώσεις αισθητήρων που εκτείνονται σε περισσότερα από 1.500 μίλια στην Αφρική εξετάζουν τώρα τη γιγαντιαία ρωγμή στη Γη που βρίσκεται εκεί - μια ρωγμή που συνδέεται με την ανθρώπινη εξέλιξη - για να ανακαλύψουν γιατί και πώς οι ηπείρους χωρίζονται - sailun naastrehvid.

.

. Κατά τη διάρκεια των εκατομμυρίων ετών, οι ηπείρους της Γης διασπώνται καθώς βραδύνονται από τις τεκτονικές δυνάμεις του πλανήτη. Όλες οι θαλάσσιες λεκάνες της Γης ξεκίνησαν ως ηπειρωτικές διαμάχες, όπως η ρήξη του Rio Grande στη Βόρεια Αμερική και η ρήξη Baikal της Ασίας στη Σιβηρία.

.

. Το γιγαντιαίο ρήγμα στην Ανατολική Αφρική γεννήθηκε όταν η Αραβία και η Αφρική άρχισαν να απομακρύνονται μεταξύ τους περίπου 26 εκατομμύρια έως 29 εκατομμύρια χρόνια πριν. Παρόλο που η ρωγμή αυτή έχει αυξηθεί λιγότερο από 1 ίντσα (2. 54 εκατοστά) ετησίως, τα δραματικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τον σχηματισμό και συνεχιζόμενη εξάπλωση της Ερυθράς Θάλασσας , καθώς και . 4), το τοπίο που μπορεί να ήταν το σπίτι των πρώτων ανθρώπων.

.

. "Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες, ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τις διεργασίες που διαλύουν τις ηπείρους και σχηματίζουν ηπειρωτικές διαμάχες", δήλωσε ο ερευνητής Stephen Gao, ένας σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Missouri στο Rolla, Mo. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η έρευνα αυτή έχει επικεντρωθεί κυρίως σε ώριμα τμήματα αυτών των χάσμα, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, εξήγησε. [ Earth Quiz: Μυστήρια του μπλε μαρμάρου ]

.

. Σεισμός SAFARI

.

. Τα γεωδυναμικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι κάτω από τα ώριμα ρήγματα, μια περιοχή που ονομάζεται αστενόσφαιρα είναι ανοδική. Η αστενόσφαιρα είναι το θερμότερο, ασθενέστερο, ανώτερο μέρος του μανδύα που βρίσκεται κάτω από τη λιθόσφαιρα, το εξωτερικό, άκαμπτο κέλυφος του πλανήτη. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο υποψήφιοι για αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την ανοικοδόμηση: ανωμαλίες βαθύτερες στο μανδύα ή αραίωση της λιθόσφαιρας λόγω των μακριών πιέσεων.

.

. Για να μάθετε ποιο από τα δύο διαφορετικά μοντέλα rifting είναι σωστό, το σεισμικό σύστημα Arrays for African Rift Initiation (SAFARI) εγκατέστησε 50 σεισμικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Αφρική το καλοκαίρι του 2012, το καθένα απέχει περίπου 17 έως 50 μίλια (28 έως 80 χιλιόμετρα). χώρια.

.

. "Μία από τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε για την απεικόνιση της Γης κάτω από τους σταθμούς SAFARI καλείται σεισμική τομογραφία, η οποία είναι κατ 'αρχήν παρόμοια με την τεχνική CAT scan-ray που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία", δήλωσε ο Gao στο OurAmazingPlanet της LiveScience. "Οι μόνες διαφορές είναι ότι οι πηγές μας των" ακτίνων "είναι σεισμοί και ανθρωπογενείς εκρήξεις και οι δέκτες είναι οι σεισμοί όπως οι 50 σταθμοί SAFARI."

.

. Συνολικά, αυτές οι συστοιχίες έχουν μήκος περίπου 1.550 μίλια (2.500 χλμ.) Και βρίσκονται σε τέσσερις χώρες - τη Μποτσουάνα, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια.

.

. "Νομίζω ότι το έργο έχει θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες", δήλωσε ο Γκάο. "Μερικοί από τους 50 σεισμομετρικούς σταθμούς SAFARI βρίσκονται σε τοπικά σχολεία και οι δάσκαλοι και οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι και ήταν υπερήφανοι για το γεγονός ότι το σχολείο τους επιλέχθηκε για ένα επιστημονικό όργανο υψηλής τεχνολογίας. Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα έδειξε κάποια παιδιά ότι το εξωτερικό. ο κόσμος είναι διαφορετικός και ακόμη και συναρπαστικός. »

.

. Οι συστοιχίες θα απεικονίσουν τις περιοχές κάτω από τα ρήγματα Okavango, Luangwa και Malawi, τα νοτιοδυτικά και νοτιότερα τμήματα του συστήματος ανατολής της Αφρικής. Αυτές οι αποκαλούμενες αρχικές ρωγμές δεν είναι ακόμη ώριμες και έτσι θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο γιατί και πώς συμβαίνει το ράφτινγκ.

.

. "Αυτό είναι το πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας για την απεικόνιση της δομής και της παραμόρφωσης κάτω από ένα αρχικό ρήγμα", δήλωσε ο Γκάο. "Το ρήγμα Okavango στη Μποτσουάνα είναι νεαρό από μερικά δεκάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ τα περισσότερα άλλα ρήγματα, όπως τα ρήγματα Rio Grande και Baikal, είναι τόσο παλιά όσο 35 εκατομμύρια χρόνια."

.

. Προετοιμασία ή αραίωση

.

. Εάν οι θερμικές ή δυναμικές ανωμαλίες που βρίσκονται βαθιά στο μανδύα είναι υπεύθυνες για την ράφτινγκ, τότε η αναρρίχηση από την ασηνόσφαιρα θα πρέπει να συμβαίνει ήδη κάτω από αυτές τις αρχικές ρωγμές.

.

. Ένα μέγεθος-5. 6 σεισμός τον Νοέμβριο κοντά στο βόρειο άκρο της ακτής του Μεσαίου Ωκεανού του Ινδικού Ωκεανού έστειλε σεισμικά κύματα που ήταν περισσότερο από 1 δευτερόλεπτο πιο αργά από τα προβλεπόμενα. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι το στρώμα του μανδύα κάτω από τη Νότια Αφρική είναι θερμότερο από το φυσιολογικό, ίσως λόγω ενός πίδακα μάγματος γνωστού ως μανδύα που έχουν προτείνει οι γεωλόγοι .

.

. Για να φανταστούμε τις δομές κάτω από αυτές τις ρωγμές και να καταγράψουμε τι είναι ο μηχανισμός ριπών στην Ανατολική Αφρική, οι ερευνητές χρειάζονται δεδομένα από κάτι παραπάνω από ένα γεγονός. Οι σεισμικές συστοιχίες θα αναπτυχθούν για 24 μήνες και κάθε σταθμός θα δοκιμάσει τη Γη για σεισμικά κύματα 50 φορές το δευτερόλεπτο.

.

. "Είμαστε ανυπόμονοι να δούμε αν υπάρχουν λειωμένοι βράχοι στο μανδύα κάτω από τις ρωγμές, εάν υπάρχει ροή μολυσματικού μανδύα που οδηγεί τη διαδικασία της ράχης και πόσο η κρούστα έχει αραιωθεί σε διαφορετικές μερίδες των ρωγμών", δήλωσε ο Γκάο. "Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, όταν επεξεργαστούν όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από το SAFARI."

.

. Οι επιστήμονες κατέγραψαν μέχρι τώρα τα ευρήματά τους στο τεύχος 11 Ιουνίου του Eos, της ηλεκτρονικής εφημερίδας της αμερικανικής γεωφυσικής ένωσης.

.

. Ακολουθήστε το OurAmazingPlanet @OAPlanet , Facebook και Google+ . Αρχικό άρθρο στο OurAmazingPlanet του LiveScience.

4 days ago